Deze statige plant doet het met zijn frisgroene kleur goed in borders. Het is een tweejarige plant waarop in de late zomer bleekgroene trosbloesems komen en later elliptische zaden.

In de wetenschappelijke benaming Angelica herkent men makkelijk het Latijnse woord angelus dat engel betekent. Vroeger geloofde men dat dit‘engelenkruid’bescherming bood tegen het kwade. In de Middeleeuwen werd engelwortel aangewend als middel tegen de pest.

Dit kruid durf ik thans ook als‘aardsengel’onder de kruiden benoemen. Als men de naam van het kruid vanuit een andere invalshoek ontleedt,komt men wat anders van zijn werking te weten:‘Engel’staat voor kosmische energie en‘Wortel’voor aardse energie. Beide energieën zijn in de plant verenigd en schenken zo een harmoniserende werking.

De jonge stengeltjes worden gekonfijt gebruikt als versiering op gebak en pudding. Engelwortel smaakt zoeter en minder scherp dan gember. De wortels bevatten een etherische olie die bij bereiding van likeuren zoals Chartreuse en Benedictine wordt gebruikt. Ook wordt die muskusachtige essentiële olie gebruikt in parfums,zeep en badolie. Waarschuwing:pas op bij oogsten in de zon,want engelwortel bevat een stof die de huid lichtgevoelig maakt.

Kort samengevat: Wortel:in maagversterkende tinctuur Blad en zaad:in thee tegen spijsverteringsklachten Jonge stengels:om te konfijten en tevens om mee te koken in rabarberjam die dan een heerlijk aroma krijgt en minder kalk aan het lichaam onttrekt!

Ingrid Schevernels herborist- aromaconsulent Schrijberg 153 Belsele tel 03 772 29 12 gsm 0474 24 66 12