Fenegriek heeft zijn waarde zowel op culinair als op medicinaal vlak:

In de keuken worden zowel het blad als de zaden gebruikt. Fenegriek kan een ingrediënt zijn in kerriepoeder. De samenstelling van een kerriemengsel is in elk recept wel anders.

Een suggestie:3(kl)koffielepels zwarte peperkorrels,3 kl komijnzaden,2 kl fenegriekzaden,3 kardemonpeulen,1 kl korianderzaadjes,1 kl korianderpoeder,enéén soeplepel kurkuma(die dient voor de gele kleur). Breng alles in een mortier en stamp zo fijn mogelijk. Dit is een arbeidsintensieve bezigheid,maar het resultaat loont de moeite:een eigen bereid“madras currypoeder”!.

De zaden van de plant zijn de meest krachtige leveranciers van medicinale bestanddelen. Van oudsher wordt het kruid gebruikt bij de behandeling van niet-insuline afhankelijke diabetes, spijsverterings-problemen, maagontsteking en menstruatiepijn.

De oude Indianen gebruikten fenegriek al als middel tegen haarverlies. Fenegriek extract zorgt voor verwijding van de bloedvaten die de haarwortels voeden. Er bestaat een natuurlijk haargroeisupplement op basis van fenegriekextract dat haarproblemen bij de wortel aanpakt. De unieke samenstelling van de capsules helpt de groei van nieuwe haarwortels waardoor het haar dikker en gezonder wordt. Het middel stimuleert de haargroei en helpt zowel bij mannen als vrouwen overmatige haaruitval verminderen.

Tenslotte:de zogvormende werking van fenegriek. Men kan een mengsel samenstellen met andere kruidenzaden die ook de melkproductie bevorderen en tevens de kwaliteit van de moedermelk verbeteren:Meng gelijke delen anijs-,kummel-,dille-,venkel- en fenegriekzaden.

Maal dit zadenmengsel en bereid een kruidenthee: Breng¼liter water aan de kook met anderhalve theelepel gemengd zaad. Laat 10 minuten zachtjes koken. Zeef en drink met kleine slokjes op. Drink 3 kopjes per dag.

Ingrid Schevernels herborist- aromaconsulent Schrijberg 153 Belsele tel 03 772 29 12 gsm 0474 24 66 12