Tijdens de bloeiperiode trekt deze plant veel bijen aan,vandaar de naam“Melissa” dat in het Grieks“honingbij” betekent.

Van oorsprong is het een plantje uit het Middellandse-Zeegebied,maar werd eeuwen geleden in onze streken aangeplant. Karel de Grote was zodanig overtuigd van de bijzondere geneeskrachtige werking dat hij in 810 een edict uitvaardigde,waarin tot de teelt van de plant in zijn tuinen werd bevolen. De Karmelieten vervaardigden in de 17de eeuw hun 'Melissengeest',een alcoholisch drankje dat als middel tegen veel kwalen gebruikt werd.

Het kruid heeft vierkante stengels die zich vertakken en tot 60cm hoog worden. Het heeft tegenoverstaande,ovale bladeren met een gezaagde rand,en bij kneuzing komt een frisse citroengeur vrij. De witte,soms lichtgele bloempjes staan in de bladoksels. De plant sterft af in de winter,maar loopt in het voorjaar terug uit. Citroenmelisse geeft de voorkeur aan een relatief zonnige standplaats. Hoewel de plant niet zo'n woekeraar is als bijvoorbeeld de muntsoorten,verspreidt ze zich toch vrij gemakkelijk. Van de blaadjes bereid men een heerlijk kruidenaftreksel dat heilzaam is bij allerlei klachten. Het kruid heeft een licht krampstillende werking en kan nuttig zijn bij de behandeling van misselijkheid. Het vermindert darmkrampen en winderigheid en brengt het hele spijsverteringssysteem tot rust. Het gebruik bij nerveuze klachten(stress,prikkelbaarheid,slapeloosheid…)is eigenlijk het best gekend.

De Duitse volksnaam“Herztrost” geeft aan dat men het ook kan aanwenden om de emotionele pijn te verminderen bij het beëindigen van een relatie,om liefdesverdriet te verzachten dus.

Melisselikeur:40 gram citroenmelisse,5 gram gekneusde korianderbolletjes,8 kruidnagels,geraspte schil van 1 biologische citroen. Overgieten met 75 cl wodka en gedurende 1 week laten rusten. Eerst zeven en dan 3 borrelglaasjes suikersiroop toevoegen.

Ik wens u allen een zorgeloze zonnige zomer toe!

Ingrid Schevernels,herboriste-aromaconsulente,Schrijberg 153 Belsele 03 772 29 12. of 0474-24 66 12