Dit aromatisch halfheestertje is al sinds de Oudheid in landen rond de Middellandse Zee bekend als een geneeskrachtig kruid. Hippocrates adviseerde het reeds bij aandoeningen van de luchtwegen. De naam komt van het Hebreeuwse“ezob” dat“heilig kruid” betekent.

De paarsblauwe bloemen bloeien in de zomer in dichte aren en zijn een aantrekkingspool voor bijen en vlinders. Bijen die hysopbloemen bezoeken produceren een heerlijke honing.

De bladeren en de bloeitoppen geven bij wrijving een pittig aroma vrij. Het kruid kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. De sterke smaak doet denken aan een combinatie van salie en tijm en geeft een pikante smaak aan groenteschotels,soepen en vleesgerechten. Omdat het in kleine hoeveelheden vetten afbreekt wordt hysop vooral aanbevolen voor toepassing in gerechten die zwaar op de maag liggen. De plant is tevens bekend om zijn slijmoplossende eigenschappen. Hysopthee verlicht bij bronchitis,hoest,keelpijn en heesheid en is heilzaam bij astma.

De door destillatie verkregen essentiële olie uit hysop wordt gebruikt bij de samenstelling van diverse likeuren,maar ook van parfums.

Voorzorgsmaatregel:Hysop brengt de menstruatie op gang,daarom mag het tijdens de zwangerschap niet gebruikt worden.

De krachtige essentiële olie van hysop kan zenuwstoornissen veroorzaken,bijgevolg af te raden voor epileptici.

Ingrid Schevernels,herboriste-aromaconsulente,03-772 29 12