Gember en bloedsomloop. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat gember de bloedvaten verwijdt,het lichaam verwarmt en transpiratie bevordert. Als bloedvaten openstaan,hoeft het hart niet zo hard te pompen en is het makkelijker om de bloedstroom op gang te houden. Lichaamsvloeistoffen verspreiden zich makkelijker door het lichaam,waardoor het hart ontlast wordt en langzamer gaat kloppen,en waardoor de bloeddruk lager wordt. Toepassing:bij kouwelijk gevoel,bij gebrek aan vitaliteit en energie,en ingeval van trage,slecht functionerende bloedsomloop.

Gember en de spijsvertering. Gember is de remedie bij uitstek om reisziekte te voorkomen en misselijkheid doeltreffend te bestrijden. Een klinische studie in een Londens ziekenhuis heeft aangetoond dat gember effectiever is dan de conventionele middelen om braken te voorkomen bij patiënten die bijkomen uit narcose na een operatieve ingreep. Hebt u last van reisziekte,neem dan een half uur voor vertrek enkele druppels gembertinctuur in of drink gemberthee.

Gember tegen verkoudheden en pijnen. Gember gaat niet specifiek in de aanval tegen virussen of bacteriën. Het zorgt er wel voor dat lichaamssappen naar de aangedane plek worden getransporteerd,waardoor er ter plaatse een temperatuursverhoging ontstaat. Hierdoor wordt het afweersysteem aan het werk gezet. Men gaat meer transpireren waardoor toxines en virussen het lichaam uitgewerkt worden.

Bij het begin van een verkoudheid:Gemberthee met citroen en kruidnagel. Rasp een stukje gember ter grootte van een half suikerklontje,voeg het sap van een halve citroen toe en vul het glas verder aan met heet water,voeg ev. een klein beetje honing toe.

Dit enkel toepassen bij opkomende verkoudheid zonder koorts,dus in het stadium van rillingen en kouwelijk gevoel.

Stijfheid en pijn die het gevolg zijn van reumatische aandoeningen worden door de Chinese geneeskunde beschouwd als resultaat van het binnentreden van koude en vocht in het lichaam. De gewrichten verliezen hun smeerstof,hun functie en hun warmte.

Last van pijnlijke gewrichten? Mengéén deel gembersap met 5 delen sesamolie en wrijf de pijnlijke plekken ermee in

Ingrid Schevernels herborist- aromaconsulent Schrijberg 153 Belsele tel 03 772 29 12 gsm 0474 24 66 12