De Iriswortel behoort in de plantenwereld tot de lissenfamilie. Het Griekse woord‘iris’betekent‘regenboog’. Er zijn inderdaad vele kleurrijke variëteiten.

Hoe spectaculair de bloemen ook zijn,het is de wortel(stok)van de iris die het waardevolle deel van de plant uitmaakt.

De wortelstokken van twee- tot vierjarige planten worden verzameld om te laten drogen. Tijdens het drogen gaan ze naar viooltjes ruiken. Goed gedroogde wortels worden vervolgens tot een fijn poeder vermalen.

Iriswortelpoeder is geschikt voor potpourri en geurzakjes niet alleen vanwege de subtiel lichte viooltjesgeur,maar ook vanwege de goede geurfixerende eigenschappen.

De Iris germanica(Duitse lis)stamt uit het Middellandse Zeegebied maar groeit inmiddels overal in Europa en wordt voor commerciële doeleinden geteeld. Het wortelpoeder wordt veel gebruikt in producten voor gezichts- en lichaamsverzorging.

Het beste iriswortelpoeder komt van een verwante soort,Iris florentina(Florentijnse lis).

In kruidenboeken wordt vaak ook de Amerikaanse blauwe lis vermeld. Vroeger werd in Noord-Amerika deze plant door de indianen gebruikt als medicijn tegen ondermeer bloedvergiftiging.

Waarschuwing:Verse wortelstok veroorzaakt misselijkheid,braak- neigingen. diarree,Medicinale toepassing wordt dus ten zeerste afgeraden!

Ingrid Schevernels,herboriste-aromaconsulente,03 772 29 12