Deze groenblijvende struik of boom die verspreid voorkomt in bergachtige streken en in het noordelijk halfrond,heeft zeer smalle bladeren met scherpe puntjes. De bessen zijn bolvormig,eerst groen,en daarna blauwachtig zwart.

Het is een vanouds bekend middel bij waterzucht en werd aangewend als urineafdrijvend middel. Uit“Zak-encyclopedie van medicinale planten”:Diureticum(=vochtafdrijvend middel): Jenever-elixir:75 g bessen gedurende 7 dagen laten macereren in een liter witte wijn van goede kwaliteit. Filtreren en dagelijks een glaasje van deze likeur drinken.

Culinair zijn de bessen van belang voor het kruiden van gerechten zoals zuurkool en rode kool. Ook zijn ze uitstekend te gebruiken in marinades en zoetzure inmaakbereidingen. Jeneverbes wordt traditioneel gebruikt om gin te aromatiseren

De etherische olie wordt verkregen door stoomdestillatie van vers geoogste takken met bessen of wordt ook alleen uit de bessen gewonnen. De olie heeft een lichtgele kleur met een zoete,houtige geur die op het aroma van dennennaalden lijkt en sterk reinigend werkt op lichaam en geest.

In het verre verleden werd jeneverbes beschouwd als een magisch kruid om kwade geesten af te weren. Heden gebruikt men weer de etherische olie om zich te beschermen tegen negativiteit:ze reinigt de gevoelswereld als men van anderen‘slechte vibraties’heeft meegekregen.

Op fysiek vlak gebruikt men de etherische olie bij verkoudheid en aandoeningen van de luchtwegen(bv. in verstuiving)en in massageolie bij reumatische klachten.

Ingrid Schevernels,herboriste-aromaconsulente,Schrijberg 153 Belsele 03 772 29 120474 24 66 12