Laurus nobilis is een oud en eerbiedwaardig kruid. In de Griekse en Romeinse oudheid gold deze plant als symbool voor hoge roem en het blad werd tot kransen samengevlochten om dichters, legeraanvoerders en helden te eren. Algemeen werd ook aangenomen dat laurier beschermt tegen tovenarij en blikseminslag.
Laurier is een aangename tuinplant:blijft groen in de winter en kan opgroeien tot een meterhoge struik. Meestal houdt men de plant in toom en wordt hij gesnoeid tot nette stamboompjes of kleine struikjes.
Verse bladeren zijn aromatischer dan gedroogde.
Traditioneel wordt laurier gebruikt in soepen,sauzen en stoofpotjes. Het maakt deel uit van het klassieke“bouquet garni”:twee takjes peterselie,een takje tijm en 2 laurierblaadjes samengebonden om de gerechten een kruidige toets te geven.
Met laurier kan men nog vele kanten uit:Leg eens enkele blaadjes op de houtskool van de barbecue. Of doe verse blaadjes in de bewaarpot met rijst,zodat die heerlijk gaat geuren! Een laurierblaadje laten meekoken in de melk voor rijstpudding of andere desserts geeft een subtiel smaakje en aroma aan het gerecht.
In supermarkten zijn kruiden- en specerijenmengsels verkrijgbaar,maar er gaat niets boven het krachtige aroma van zelfgemaakte mengsels. Een heerlijk recept voor een kruidenzout:6 gedroogde laurierblaadjes,6 eetlepels gedroogde kruiden(een combinatie van tijm, rozemarijn, oregano, dragon, dille, venkel…) en 300 gram zeezout.
Werkwijze:verkruimel de kruiden heel fijn in een grote vijzel. Voeg het zout toe en kneus verder tot alles goed vermengd is. Bewaar het kruidenmengsel in een luchtdichte doos op een koele,droge plaats.
Ingrid Schevernels,herboriste-aromaconsulente,Schrijberg 153 Belsele 03 772 29 12 of 0474 24 66 12