U bent hier: De Reynaert Archief artikels 28ste jaargang nr 1 - Lente 2010 KRUIDENALFABET NAGELKRUID
Gewoon nagelkruid(Geum urbanum)is een in Europa vrij algemeen voorkomende,30-60 cm hoge kruidachtige plant uit de familie Rosaceae. De soortaanduiding urbanum is afgeleid van het Latijnse woord voor stad,omdat de plant vooral werd gevonden daar waar mensen woonden.
De Nederlandse naam van deze plant heeft betrekking op het feit dat de wortel naar kruidnagel ruikt. Uit de korte wortelstok ontspringt een rechtopstaande,vertakte stengel. De bladeren zijn geveerd en de langgesteelde,alleenstaande bloem heeft groene kelkbladen en vijf gele,afstaande kroonbladen. De vruchten hebben duidelijk haakvormig gekromde naalden. Hierdoor blijven ze gemakkelijk in de vacht van dieren haken,(of in kleding van mensen)waardoor ze over grote afstanden verspreid kunnen worden. De wortel bevat oa. eugenol. Dit is een desinfecterende,pijnstillende stof die ook in kruidnagels voorkomt. Gedroogde wortels en verse -voor de bloei geplukte- bladeren van de plant werden vroeger als aftreksel gebruikt tegen maag- en darmstoornissen,diarree,en tegen ontsteking.
In de Middeleeuwen werd nagelkruid gebruikt om kruidenwijn uit te brouwen en werd het toegevoegd aan bier om te voorkomen dat het zuur zou worden. De aromatische wortel werd eveneens gebruikt om smaak te geven aan jenever. Tegenwoordig wordt er van de gedroogde plant of wortel nog wel thee gemaakt als versterkend middel bij ingewandsaandoeningen. In de Middeleeuwen werd het"het gezegende kruid"genoemd,een vroegere botanische naam Herba benedicta is hiervan afgeleid.
Ingrid Schevernels,Schrijberg 153 Belsele,03 772 29 12,0474 246 612 herboriste-aromaconsulente,Voorzitter vereniging Volkstuin Belsele