U bent hier: De Reynaert Archief artikels 27ste jaargang nr 4 - Winter 2009 KRUIDENALFABET Moerasspirea (Filipendula ulmaria)
Deze ruim één meter hoge plant groeit bij voorkeur tussen wat ruigere beplanting langs sloten,in rietvelden,vochtige bossen en weilanden. Wat betreft de volksnamen is deze plant niet misdeeld! Een er van is“Bloeiende olm”,inderdaad het blad van de moerasspirea lijkt op een iepen- of olmenblad. (Ulmaria komt van Ulmus,de Latijnse geslachtsnaam van olm) . Een andere streeknaam“Geitenbaard” verwijst naar de fraaie,witte bloempluimen van het gewas. “Koningin der weiden” is weer een andere vleiende volksnaam.
In de middeleeuwen werden de huisvloeren reeds bestrooid met de bloemen en bladeren om nare geurtjes te verdrijven. In de plantendelen zitten namelijk geurende bestanddelen:glucosiden vanilline en gaultherine,die belangrijk zijn bij de bereiding van bier en mede. Vooral in Scandinaviëwerden de bloemen van de moerasspirea aan die dranken toegevoegd. Kruidenvrouw Winiefred van Killegem omschrijft in haar boekje “Winiefreds kruidenboeket” een zelfgemaakte kruidenwijn:laat enkele bloemschermen in 75 cl wijn gedurende een week rusten in de koelkast. Zeef en zoet naar eigen smaak.
De bloemen zijn ook goed te gebruiken in zoete gerechten zoals vruchtenjams,-siropen. Ze geven er een lekkere amandelsmaak aan. Van de bloemen is een lekkere thee te bereiden,die aanbevolen wordt bij een aantal gezondheidsklachten. Natuurgeneeskundig gebruik van thee of tinctuur van moerasspirea wordt aangewend bij overtollig maagzuur,maagzweren,hoofdpijn,verkoudheden,reumatische pijnen,koorts,vochtophoping. Hier komen we bij de geneeskrachtige eigenschappen van het kruid. In 1838 werd voor het eerst de stof“salicylzuur” uit moerasspirea gehaald. Zestig jaar later werd door een farmaceutisch bedrijf een soortgelijke stof kunstmatig geproduceerd. Het nieuwe wondermiddel werd‘aspirine’genoemd,naar de oude Latijnse naam van de plant,nl. Spiraea ulmaria. Langdurig gebruik van het geneesmiddel aspirine kan tot maagzweren en maagbloeding leiden,maar bij gebruik van moerasspirea blijven deze vervelende nevenwerkingen achterwege!
Ingrid Schevernels,Schrijberg 153,Belsele.03.772 29 12 of 0474.24 66 12 herboriste-aromaconsulente,voorzitter vereniging Volkstuin Belsele.