Beste Reynaertlezer, 20 juni 2010
Bladzijden werden volgeschreven over de tsunamiverkiezingen van 13 juni. Dit nieuw woord maakt zelfs kans om in de grote Van Dale te worden opgenomen. Op radio 1 werd zelfs een vol uur gezocht naar de eerste gebruiker van dit woord.
De verkiezingsuitslag betekent in ieder geval een politieke aardverschuiving. In Vlaanderen behaalt de N-VA een monsterscore van 27,8%in de Kamer en maar liefst 31,7%in de Senaat. Ondanks of is het dankzij alle aanvallen die op de N-VA gericht waren,van vakbondsleiders,over voorzitters van de nationale bank,van Franstalige politici tot ex-kartelparners. Allen deden hun best om de N-VA te vloeren. Reden? Onvoorziene hoge resultaten in de peilingen. Alle traditionele partijen delen in de klappen. Het Vlaams Belang heeft nog amper 12%en LDD haalt enkel de kiesdrempel in West-Vlaanderen. Liters inkt zijn ondertussen gevloeid om dit fenomeen te verklaren. Alle wetstraatjournalisten doen hun best om het uit te leggen.
Misschien is het eigenlijk eenvoudig te verklaren. De N-VA kwam met een eenvoudige boodschap:de toestand in het koninkrijk Belgiëis onhoudbaar. De federale constructie werkt niet meer en het bewijs werd gedurende drie jaar geleverd. De Vlaamse regeringspartijen konden niets gedaan krijgen dan wat rommelen in de marge. Ze stootten telkens op een overtuigend‘non’van de Franstaligen. Open-VLD trok uiteindelijk de stekker uit de federale regering en heeft haar regeringsdeelname duur betaald. Ook CD&V betaalde het jarenlange geknoei en vooral het niet nakomen van de gedane beloften. In Walloniëis de PS van Elio Di Rupo de grootste partij. De MR verloor zijn leiderspositie.
Maar nu de toekomst. Bart De Wever werd aangesteld als informateur en zal bekijken of een nieuwe regering kan gevormd worden. De winnaars van 13 juni geven minstens de indruk dat ze echt op zoek zijn naar oplossingen. De staatshervorming,de economie en de financiële sanering:moeilijke en niet evidente keuzes dringen zich op voor Di Rupo en De Wever. De twee overwinnaars denken immers zeer verschillend over heel wat kwesties. Het is het verzoenen van water en vuur,een rebelse liberale nationalistische partij en een conservatief-linkse partij. Als ze falen is het einde van Belgiëdichterbij dan ooit. Bart De Wever hoopt tegen september de contouren voor een nieuwe regering te hebben. Zal hij slagen waar Leterme faalde? Wij kunnen het alleen maar hopen.
Voor vele mensen liggen de verkiezingen al weer ver achter zich. Ze hebben hun stem uitgebracht,hun plicht gedaan en nu is het aan de politici om aan de slag te gaan met de verkregen‘macht’en sterkte. Zij maken plannen om de zomerse dagen in te vullen. De vakantie komt eraan en de koffers worden boven gehaald. Nog even stressen voor de examens van kinderen en/of kleinkinderen want het einde van een schooljaar is altijd spannend. Leveren de gedane inspanningen een mooi resultaat op of moet er nog bijgewerkt worden in de vakantie? Deze laatste dagen valt het verdict. Wij wensen alle studenten en scholieren een mooie uitslag. Wij wensen ook de leerkrachten die het beste van zichzelf gaven een deugddoende vakantie. Tijd om de batterijen op te laden,iets anders te doen,de horizon te verruimen. Tijd om afstand te nemen van problemen en moeilijke leerlingen. Tijd om te genieten van zon en zomer.
In Sint-Niklaas geeft onze burgemeester na een lange politieke loopbaan de burgemeesterssjerp door aan Christel Geerts. De redactie van‘De Reynaert’wenst hem de tijd om het wat rustiger aan te doen,te genieten van zijn kleinzoon en van de goede dingen des levens. Wij waren het niet altijd eens met zijn politieke overtuigingen,maar als persoon en als burgemeester van Sint-Niklaas konden wij hem wel waarderen.
De wereld staat echter niet stil. In de Golf van Mexico kijkt men tegen de grootste milieuramp ooit. Al weken lang lekken liters,tonnen olie uit de stukgeslagen pijpleidingen en tot hiertoe heeft men geen oplossing. In Kirgiziëzijn honderdduizenden mensen op de vlucht voor het etnisch geweld en vielen al 200 doden. Huizen werden vernield en mensen leven in vluchtelingenkampen. In Frankrijk heeft men af te rekenen met noodweer. En dit op het moment dat de grote uittocht naar de zon moet beginnen. Ook in China zijn miljoenen mensen bedreigd wegens overstromingen. En Kongo viert zijn 50-jarige onafhankelijkheid. In Zuid-Afrika voetbalt de wereld en wij kijken naar dit alles vanuit onze luie zetel. Misschien komt het toch nog goed?