Beste Reynaertlezer, 20 juni 2010

Bladzijden werden volgeschreven over de tsunamiverkiezingen van 13 juni. Dit nieuw woord maakt zelfs kans om in de grote Van Dale te worden opgenomen. Op radio 1 werd zelfs een vol uur gezocht naar de eerste gebruiker van dit woord.

De verkiezingsuitslag betekent in ieder geval een politieke aardverschuiving. In Vlaanderen behaalt de N-VA een monsterscore van 27,8%in de Kamer en maar liefst 31,7%in de Senaat. Ondanks of is het dankzij alle aanvallen die op de N-VA gericht waren,van vakbondsleiders,over voorzitters van de nationale bank,van Franstalige politici tot ex-kartelparners. Allen deden hun best om de N-VA te vloeren. Reden? Onvoorziene hoge resultaten in de peilingen. Alle traditionele partijen delen in de klappen. Het Vlaams Belang heeft nog amper 12%en LDD haalt enkel de kiesdrempel in West-Vlaanderen. Liters inkt zijn ondertussen gevloeid om dit fenomeen te verklaren. Alle wetstraatjournalisten doen hun best om het uit te leggen.

Misschien is het eigenlijk eenvoudig te verklaren. De N-VA kwam met een eenvoudige boodschap:de toestand in het koninkrijk Belgiëis onhoudbaar. De federale constructie werkt niet meer en het bewijs werd gedurende drie jaar geleverd. De Vlaamse regeringspartijen konden niets gedaan krijgen dan wat rommelen in de marge. Ze stootten telkens op een overtuigend‘non’van de Franstaligen. Open-VLD trok uiteindelijk de stekker uit de federale regering en heeft haar regeringsdeelname duur betaald. Ook CD&V betaalde het jarenlange geknoei en vooral het niet nakomen van de gedane beloften. In Walloniëis de PS van Elio Di Rupo de grootste partij. De MR verloor zijn leiderspositie.

Maar nu de toekomst. Bart De Wever werd aangesteld als informateur en zal bekijken of een nieuwe regering kan gevormd worden. De winnaars van 13 juni geven minstens de indruk dat ze echt op zoek zijn naar oplossingen. De staatshervorming,de economie en de financiële sanering:moeilijke en niet evidente keuzes dringen zich op voor Di Rupo en De Wever. De twee overwinnaars denken immers zeer verschillend over heel wat kwesties. Het is het verzoenen van water en vuur,een rebelse liberale nationalistische partij en een conservatief-linkse partij. Als ze falen is het einde van Belgiëdichterbij dan ooit. Bart De Wever hoopt tegen september de contouren voor een nieuwe regering te hebben. Zal hij slagen waar Leterme faalde? Wij kunnen het alleen maar hopen.

Voor vele mensen liggen de verkiezingen al weer ver achter zich. Ze hebben hun stem uitgebracht,hun plicht gedaan en nu is het aan de politici om aan de slag te gaan met de verkregen‘macht’en sterkte. Zij maken plannen om de zomerse dagen in te vullen. De vakantie komt eraan en de koffers worden boven gehaald. Nog even stressen voor de examens van kinderen en/of kleinkinderen want het einde van een schooljaar is altijd spannend. Leveren de gedane inspanningen een mooi resultaat op of moet er nog bijgewerkt worden in de vakantie? Deze laatste dagen valt het verdict. Wij wensen alle studenten en scholieren een mooie uitslag. Wij wensen ook de leerkrachten die het beste van zichzelf gaven een deugddoende vakantie. Tijd om de batterijen op te laden,iets anders te doen,de horizon te verruimen. Tijd om afstand te nemen van problemen en moeilijke leerlingen. Tijd om te genieten van zon en zomer.

In Sint-Niklaas geeft onze burgemeester na een lange politieke loopbaan de burgemeesterssjerp door aan Christel Geerts. De redactie van‘De Reynaert’wenst hem de tijd om het wat rustiger aan te doen,te genieten van zijn kleinzoon en van de goede dingen des levens. Wij waren het niet altijd eens met zijn politieke overtuigingen,maar als persoon en als burgemeester van Sint-Niklaas konden wij hem wel waarderen.

De wereld staat echter niet stil. In de Golf van Mexico kijkt men tegen de grootste milieuramp ooit. Al weken lang lekken liters,tonnen olie uit de stukgeslagen pijpleidingen en tot hiertoe heeft men geen oplossing. In Kirgiziëzijn honderdduizenden mensen op de vlucht voor het etnisch geweld en vielen al 200 doden. Huizen werden vernield en mensen leven in vluchtelingenkampen. In Frankrijk heeft men af te rekenen met noodweer. En dit op het moment dat de grote uittocht naar de zon moet beginnen. Ook in China zijn miljoenen mensen bedreigd wegens overstromingen. En Kongo viert zijn 50-jarige onafhankelijkheid. In Zuid-Afrika voetbalt de wereld en wij kijken naar dit alles vanuit onze luie zetel. Misschien komt het toch nog goed?

Op vrijdag 2 juli 2010 om 21.00 u openluchtfilm(bij slecht weer:in de zaal)

Belsele cultuurzaal de KOUTER,ingang tussen’t Ey en de Wereldwinkel,Koutermolenstraat 6b,9111 Belsele

Org. in samenwerking met:

op zondag 4 juli 9.30u tot 12.30u,opgeluisterd door SETANTA 10u tot 12u o.l.v. Björn Van Hove

reserveren tot 1/7 aan€12 p.p,kansenpas en kinderen van 4 tot 12 j:€6 bij Guido Stevens - tel 03-772 46 00 of Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Welkomstwoord om 10u door AVK-voorzitter Annemie Charlier om 10u met toelichting over tentoonstelling samengesteld door Jos De Cock,te bezichtigen tijdens het ontbijt: HISTORISCHE VOS-VAANDELS

-aan de trouwe adverteerders,die de uitgave van de Reynaert mogelijk maken. -aan onze steunende leden die hun waardering uitdrukken door een vrije gift op 001-1396357-21 op naam van AVK - Belsele. Met een storting van€10 wordt je steunend lid van AVK. Vanaf€25 ben je ere-lid of beschermlid. -aan de 18 vrijwilligers die onze Reynaert bij u aan huis bezorgen. -aan de AVK-bestuursleden die meehelpen bij het dorpsleven,in het sportgebeuren,in de toneelvereniging,in de milieubeweging,in de jeugdbeweging,in de vredesbeweging of in het kunstcentrum! -aan de mensen van de agendacommissie die elke maand opnieuw de dorpsraad voorbereiden.
Ma 28/6 19u Moerbeke-Waas herdenking Anton Van Wilderode Do 1/7 20.02u in salons Schone Kunsten Sint-Niklaas:uitreiking van de LEEUWENPENNING aan Hildegard Coupé. Vrij 2/7 21u in de cultuurzaal de Kouter(achter’t Ey)FILMAVOND van de Deelcultuurraad Belsele“Aanrijding in Moscou” alle Belselenaren zijn hartelijk welkom. Inkom gratis. Drankje voorzien door en ten voordele van Markant. Zo 4/7 cultuurzaal de Kouter:traditioneel supergezellig GULDENSPORENONTBIJT,muzikaal opgeluisterd door SETANTA,en tentoonstelling over historische VOS-vlaggen. Zie volgende pagina. Vrij 9/7 18u uitreiking orde van de Vlaamse Leeuw aan Luc Van den Branden in VTI Dendermonde,Em Van Winckellaan 40. Vrij 9/7 20u 20.30u inhuldiging van gedenkplaat aan het geboortehuis van Maurits Coppieters,Westerstraat 17 Sint-Niklaas,door Jan Peumans Zo 11/7 plechtige eucharistieviering in de Sint-Niklaaskerk voor de Vlaams nationale feestdag(lector Annemie Charlier),daarna academische zitting op het stadhuis met de EY-fanfare. Gelegenheidsspreker is Luc Van den Branden. Zo 8/8 10u zomeruitstap naar Doel met SCHELDEWIJDING Zo 22/8 fietstocht met bezoek aan het Ambachtelijk weekend Za 28/8&zo 29/8 Vredesweekend met bezoek aan de oorlogskerkhoven van Maldegem,Vinkt,Steenstrate en Diksmuide. AVK-KALLIGRAFIE-cursus in de vergaderzaal van‘De Klavers’. Wie wil mee doen,neemt vooraf contact met Guido Stevens,03-7724600. Volgende cursusavonden op woensdag 15&29/9,13&20/10,17/11,1&15/12 van 19u-22u

Euphrasia officinalis L.

De Nederlandse benaming kreeg de plant omdat ze verlichting brengt bij oogkwaaltjes. Een sterk aftreksel van de bloeiende toppen helpt bij oogontsteking,vermoeide en geïrriteerde ogen.

Ogentroost helpt tegen de pijn en stopt tranende ogen bij een verkoudheid of hooikoorts. Het wordt toegepast in een koud kompres:“Maak een sterk afkooksel van het kruid. Na afkoeling de vloeistof zeven. Doop er steriele gaasjes in en leg deze op gesloten ogen terwijl men rust.

Andere kruiden die mede werkzaam kunnen zijn:goudsbloem(verzacht pijnlijke of ontstoken ogen)en kamille(helpt eveneens bij ontsteking en allergische reacties)

Door de resultaten in de volksgeneeskunst werd ook de interesse getrokken van reguliere geneeskunde. Dat geldt voor uitwendig gebruik van een ogentroostthee,maar ook voor inwendig gebruik. Er bestaan diverse middeltjes met ogentroost,waaronder een homeopatische tinctuur,om oog- klachten te behandelen. In natuurwinkels of in de apotheek kan men zich hieromtrent informeren. Ogentroost is een eenjarige plant en een halfparasiet:ze hecht zichzelf vast aan de wortels van andere planten(vooral gras)om zo aan voedingsstoffen te komen. De tere bloempjes zijn wit,purper dooraderd en hebben een geel hartje. In juli en augustus staat de plant in volle bloei en worden de bloempjes geplukt voor vers gebruik of gedroogd voor later gebruik.

Ingrid Schevernels,Schrijberg 153 Belsele,03 772 29 12,0474 246 612 Herboriste–aromaconsulente,Voorzitter vereniging Volkstuin Belsele

op zaterdag 3 juli 2010 11.30 tot 18u in DE VALK te 9270 LAARNE,Mellestraat 18a. Inschrijven kan nog via Guido Stevens tel 03 772 46 00 tot 30-06-20.

- aan Ivonne Van Cleemput(86). Met de geboorte van Helena Keymolen is de familie een viergeslacht rijker. Overgrootmoeder Ivonne Van Cleemput uit de Schoonhoudtstraat,grootmoeder Ria Schelfaut(57)uit Temse en mama Cathy Vael(29)uit Assenede zijn trots op de kleine spruit.

- aan Chiro-Staderas met hun benefietbarbecue met zeer veel volk. De projectpeters:schepen Lieven Dehandschutter en voorzitter van Toerisme Waasland Julien Ghesquière,werden extra verwelkomd.

- aan Annemie Charlier,die bij de senaatsverkiezingen van 13 juni op de N-VA lijst haar persoonlijke score optrok tot 33.145 stemmen.

- Belseelse kunstschilder Robert Meeuws met zijn opmerkelijke tweede tentoonstelling in kasteel Blauwendael te Waasmunster. Hieronder maak je kennis met Vive la Belgique

Een nieuwe aflevering in het verhaal van de Hoge Bokstraat. AVK en de redactie van‘De Reynaert’ijveren al jaren voor de doortrekking van de N-41 van Belsele(Tuinlaan)naar Stekene(expresweg). Wij steunen daarin de bewoners van de Hoge Bokstraat,die met een enorm verkeersprobleem opgezadeld zitten. Op de hoorzitting van donderdag 17 juni stelde burgemeester Willockx dat de doortrekking van gewestweg N41 vanuit Belsele naar Stekene er nooit komt. Nochtans moet er dringend iets veranderen. De politie telt nu al negenduizend voertuigen op een werkdag. Daarvan is 25 procent doorgaand verkeer en dat moet op een of andere manier weggehaald worden. Het wordt stilaan tijd dat het stadsbestuur de knopen doorhakt en voor een oplossing gaat,die aanvaardbaar is voor alle betrokkenen. Dit probleem duurt nu al vele jaren en de bewoners van de Hoge Bokstraat zijn het meer dan moe. Vlaams volksvertegenwoordiger en schepen,Lieven Dehandschutter(N-VA)ijvert voor betere spoorverbinding vanuit het Waasland met Brussel. Vandaag doet de trein een uur over een afstand van+/- 45 km,zonder de rekening te houden met de vertragingen. En deze zijn legio. ‘Enkele jaren geleden werd de rechtstreekse lijn via Dendermonde in het weekend afgeschaft. Die verbinding moet opnieuw worden ingelegd.’ Het doek valt over de uitbreiding van de populierenwijk. Sinds jaren bestaan de plannen om te bouwen in het waardevol natuur-gebied van de Belselebeek. Jarenlang heeft de Amedee Verbruggen-kring,in samenspraak met De Raaklijn en individuele personen zich verzet tegen de uitbreiding van de Populierenwijk. Petities,brieven,milieuargumenten,positieve alternatieve voorstellen,individuele gesprekken,letterlijk alles werd uit de kast gehaald. Alle argumenten werden weerlegd of van tafel geveegd. Op de gemeenteraad van mei werd beslist‘om de verkaveling Populierenwijk te kunnen realiseren,moeten voorafgaandelijk het tracé,de aanleg en de uitrusting van de wegen van deze verkaveling worden vastgesteld door de gemeenteraad’. In totaal voorziet men 53 woongelegenheden en een groen- en speelzone. Tijdens het openbaar onderzoek,dat plaatshad van 10 februari 2010 tot en met 11 maart 2010,werden 13 bezwaren ingediend. Niets houdt nu de uivoering van het project nog tegen. De Amedee Verbruggenkring en de redactie van‘De Reynaert’kan nu alleen nog hopen dat de toekomstige bewoners nooit met overstromingen en opstuwend water geconfronteerd worden. “Wij hebben ervoor gewaarschuwd”. In de Bookmolenstraat wordt het openbaar verlichtingsnet gemoderniseerd en ondergronds gebracht.

Wandelclub Reynaertstappers Aktivia Lid nr.150 Secretariaat:Heirbaut Rita Bergstraat 30,9111 BELSELE De zomerperiode is heel druk voor de Reynaert-stappers. Op 4 juli hebben we onze 18de Molsbroektochten met keuzemogelijkheden tussen 7,11,17,23 en 30 km. te Lokeren. Het Molsbroek vormt met zijn 80 ha het grootste beschermde natuurgebied in de Durmevallei. Men kan hier vrij wandelen tussen 7.30 uur en 15 uur. Het inschrijfgeld bedraagt€1,50 voor leden aangesloten bij een gekende wandelfederatie of€1,10 als je lid bent van CM,of houder van een kansenpas. Er zijn controleposten voorzien op de Ruiter in Waasmunster en op het voetbalplein de Pony’s langs de Hamstraat. Voor de 7 km. is er geen controle vermits het wandelpad rondom het Molsbroek al 6.5 km is. Daar staan regelmatig rustbanken. In het bezoekerscentrum van het Molsbroek(open vanaf 14u)kan je ook even verpozen. Vanaf de 11 km passeren we langs de zandputten waar aan waterrecreatie gedaan wordt. Deze putten met een wateroppervlak van 64 ha zitten vol met diverse watervogels. De tocht gaat o.a. langs de Ruiter met zijn neogotische en driebeukige Sint-Jan-Baptistkerk,gebouwd in 1880 in rode baksteen naar het ontwerp van bouwmeester Arthur Verhaege. De achtzijdige toren rust op een vierkante onderbouw. In 1886 werd deze kerk parochiekerk. Het beschermde orgel werd in 1726 gebouwd door Forceville. De 30 km. passeren langs het oude vliegveld,dat aangelegd werd tijdens de 2de wereldoorlog als landingsbaan voor vliegtuigen met ook een schietstand. Op 15 augustus worden alle liefhebbers verwacht op onze 21ste REYNAERTS-Bokkentocht te Sinaai tussen 7.30 uur en 15 uur. Er is keuze tussen 6,11,17,23 en 30 km. Ook hier is er CM afstempeling. Wij doen altijd ons best om iedere keer iets nieuws te ontdekken. Van 17 tot en met 25 juli gaan we naar het Zwarte Woud. Indien je geïnteresseerd bent,vraag je vrijblijvend inlichtingen op het secretariaat bij Rita Heirbaut:tel(03)7724603. Of neem een kijkje op de webstek:http://users.skynet.be/reynaertstappers.belsele