Euphrasia officinalis L.

De Nederlandse benaming kreeg de plant omdat ze verlichting brengt bij oogkwaaltjes. Een sterk aftreksel van de bloeiende toppen helpt bij oogontsteking,vermoeide en geïrriteerde ogen.

Ogentroost helpt tegen de pijn en stopt tranende ogen bij een verkoudheid of hooikoorts. Het wordt toegepast in een koud kompres:“Maak een sterk afkooksel van het kruid. Na afkoeling de vloeistof zeven. Doop er steriele gaasjes in en leg deze op gesloten ogen terwijl men rust.

Andere kruiden die mede werkzaam kunnen zijn:goudsbloem(verzacht pijnlijke of ontstoken ogen)en kamille(helpt eveneens bij ontsteking en allergische reacties)

Door de resultaten in de volksgeneeskunst werd ook de interesse getrokken van reguliere geneeskunde. Dat geldt voor uitwendig gebruik van een ogentroostthee,maar ook voor inwendig gebruik. Er bestaan diverse middeltjes met ogentroost,waaronder een homeopatische tinctuur,om oog- klachten te behandelen. In natuurwinkels of in de apotheek kan men zich hieromtrent informeren. Ogentroost is een eenjarige plant en een halfparasiet:ze hecht zichzelf vast aan de wortels van andere planten(vooral gras)om zo aan voedingsstoffen te komen. De tere bloempjes zijn wit,purper dooraderd en hebben een geel hartje. In juli en augustus staat de plant in volle bloei en worden de bloempjes geplukt voor vers gebruik of gedroogd voor later gebruik.

Ingrid Schevernels,Schrijberg 153 Belsele,03 772 29 12,0474 246 612 Herboriste–aromaconsulente,Voorzitter vereniging Volkstuin Belsele