U bent hier: De Reynaert Archief artikels 28ste jaargang nr 3 - Herfst 2010 KRUIDENALFABET: Pimpernel
Een winterharde en groenblijvende vaste plant:de kleine pimpernel. (Sanguisorba minor) Dit lieflijk kruid heeft ook een grote broer,de grote pimpernel,ook wel bevernel,drakenkruid of bloedkruid genoemd. (Sanguisorba officinalis)
Kleine pimpernel is zeer decoratief in de tuin en tevens een welkom keukenkruid. Het leuke is dat het gewas in de winter zijn groene blaadjes behoudt. In de zomer krijgt het roodgroene bloempjes in bolvormige aren. Blijf echter best van de plant plukken zodat alle energie in het vormen van nieuw blad gaat zitten en niet in de aanmaak van bloemen.
De blaadjes smaken enigszins naar komkommer. Dit kruid is zeer verfrissend in salades. Het kan ook in romige kaas worden gemengd of net als peterselie als garnering van gerechten dienen. Het kruid niet laten meekoken en steeds vers gebruiken.
In de naam Sanguisorba ontdek je het Latijnse‘sanguis’wat bloed betekent en‘sorba’is afgeleid van‘sorbere’en dat staat voor opslorpen,absorberen. Daarmee wordt een medicinale eigenschap van deze plant duidelijk:het heeft een bloedstelpende werking.
Niet alleen het lichaam maar ook de geest ondervindt een positieve invloed van de kleine pimpernel. Volgens de overlevering zou het kruid immers de werking van het verstand bevorderen. En om goedgemutst door het leven te gaan:“Elke dag een takje pimpernel en je ziet het leven door een roze bril”(W. Van Killegem
Pimpernelolie:50 g hazelnoten en een handvol verse pimpernel overgieten met zonnebloemolie. Drie weken laten trekken en door een grove zeef gieten. Deze olie is zeer geschikt als basis voor alle vinaigrettes,en om kip of kalkoen in aan te bakken. Tip:rooster de hazelnoten eerst gedurende 10 minuten in een oven op 150°C en verwijder het velletje van de noten.
Ingrid Schevernels,Voorzitter vereniging Volkstuin Belsele Ingrid Schevernels,Schrijberg 153 Belsele,03772 29 12 0474 246 612 herboriste-aromaconsulente,Voorzitter vereniging Volkstuin Belsele