SurpluzSurpluzstelde zijn eerste CDDe Koperen Plaat’ voor aan het publiek in muziekclub ’t Ey. Deze Wase folkgroep heeft een aantal volksliederen in een fris en eigentijds jasje gestopt. De CD bevat bekende nummers zoals “Jan Broeder”, “Ik zeg adieu” en het “Bedelaarslied”. Het plakkaatlied  “Ziet hoe het geld verblindt” is voor het eerst opgenomen!

Moord loont niet.  Straatzangers zongen vroeger om in het levens-onderhoud te voorzien hun volksliederen op markten en pleinen. Vaak hadden ze een plakkaat bij, waarop ze met tekeningen de inhoud van het lied aan het publiek voorstelden. “Ziet hoe het geld verblindt” is zo’n plakkaatlied. Het heeft een stichtende tekst die het volk moet waarschuwen én afschrikken: moord loont niet en de schuldige wordt altijd streng gestraft.  Surpluz heeft het volkslied opgespoord in Sint-Niklaas en genoteerd uit de mondelinge overlevering.

Over bedelaars, duivels en broeders.Surpluz nam ‘De Koperen Plaat’ op bij Erwin Libbrecht (Kadril) in de studio van Wild Boar Music in Gent. Op de schijf staan zes gezongen en zes instrumentale nummers. De meeste nummers zijn door de folkgroep zelf geschreven. Voor enkele bekendere folknummers maakte Surpluz nieuwe, eigen arrangementen. Bij de ‘De Koperen Plaat’ zit ook een inlegboekje met alle liedteksten.

Surpluz bestaat uit Elke De Meester (zang, accordeon), Bart Knapen (zang, klarinet), Jeroen Knapen (zang, gitaar) en Pieterjan Van Kerckhoven (zang, doedelzak en sax). Bij de opname van haar CD werd het kwartet uitgebreid met de gastmuzikanten: Jonathan Callens (Cinnamone), Bart De Cock (Kadril) en Jonas Scheys (Embrun).

De CD kost 15 euro en is te koop bij Wim Knapen, Belseledorp 81 en in de platenwinkel. Meer info over de CD en de concerten vindt u op www.surpluz.com, of  per mail Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..  of tel +32 (o)499 438 908