Deze zuiderse plant vormt een wezenlijk element in elke kruidentuin. Al  sinds mensenheugenis wordt ze zowel op medicinaal als culinair vlak gebruikt. Het was ook een symbool van liefdestrouw: sommige bruiden droegen rozemarijnkransen opgesmukt met kleurrijke zijden linten.

Het kruid werd ook gewaardeerd om zijn vermogen de concentratie te versterken en de associatie met de herinnering bleef eeuwenlang bestaan, waarvan bewijs wordt geleverd door de beroemde woorden van Ophelia in het toneelstuk “Hamlet” van Shakespeare: “Hier is rozemarijn, dat is om mij te herinneren.” Vroeger adviseerde men een bad met rozemarijn om zich levendig en vreugdevol te voelen. Inderdaad een sterk aftreksel of een badolie die de etherische olie van rozemarijn bevat,  is tonicum voor het heel het lichaam.

Het is vooral de etherische olie die uit de bloeiende struik wordt gedestilleerd die wordt ingezet als stimulans voor de bloedsomloop en bij lage bloeddruk. De essence wordt verwerkt in plantaardige olie of bodylotion en werkt –uitwendig toegepast, verwarmend en doorbloeding bevorderend.

Zoals vele andere kruiden werd rozemarijn omgeven met verhalen, sagen en sprookjes. Een alchemist uit de 14e eeuw adviseerde rozemarijnessence in huis te sprenkelen als  geschenk aan de goede geesten. Men geloofde toen dat rozemarijn elfen en andere lieflijke elementaire wezens aantrok.

Dit mediterrane kruid kan men in een scala aan vleesgerechten verwerken, steeds met mate, want het aroma en de smaak gaan snel overheersen! Gebruik bv. rozemarijn ook om gebakken aardappelen op smaak te brengen.

Een apart aperitief: doe in een fles met brede halsopening een greep verse rozemarijntopjes en giet er een fles droge witte wijn over. Sluit de fles en laat max. 3 dagen in koelkast trekken. Zeef dan de rozemarijn eruit. Vanwege het sterk stimulerende karaker is dit drankje niet geschikt voor personen met hoge bloeddruk  (intens en veelvuldig gebruikt van rozemarijn, vooral de etherische olie, wordt afgeraden bij hoge bloeddruk!)                                        

Meer concrete info bij: voorzitter Ingrid Schevernels, Schrijberg, 153,  Belsele. Tel: 03 772 29 12. E-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.